Matky v oddělcích začínají klást

07.06.2012 21:14

 

Dnes jsem při namátkové kontrole  pozoroval, že matky v oddělcích začínají klást vajíčka. Asi za týden (po vytočení medu v produkčních včelstvech) bude třeba matky označit. Značení provádím klasicky barvou. Letos dostanou na hruď  barvu žlutou.

Pokud se stane, že se matka v některém oddělku z matečníku nevylíhne, nebo se ztratí na snubním proletu, provedu přidání oddělku k jinému, který matku má. Ztrátu matky lze poznat podle neklidného chování včel typického pro bezmatečná včelstva. Nepřítomnost vajíček v oddělku po 14 dnech od vložení matečníku ještě neznamená ztrátu matky. Některé matky mohou v závislosti na počasí začít klást i později.

Po rozkladení matek se snažím oddělky kontrolovat podle potřeby asi jednou týdně, jestli mají dostatek zásob. Pokud se zásoby tenčí, přikrmuji  roztokem cukr:voda v poměru 1:1.   S přikrmováním se to nesmí přehnat, aby matka měla kam klást.

V některých letech přináší Medard nejen ochlazení a déšť, ale i bezsnůškové období, ve kterém mohou silná včelstva slabší oddělky zcela vyloupit  a včely včetně matky zabít. Česno v oddělku proto musí být velikosti "maximálně na dvě včely", aby tam cizí včely tak snadno loupit nemohly. Dnes jsem viděl náznaky slídění při odebírání medných plástů. Věřím, že se zlepšením počasí opět začne snůška z lesa, jejíž průběh bylo možné minulý týden pozorovat.

 

Další článek:

Kurz značení včelích matek

 

Zpět