Polovina dubna

15.04.2012 20:12

Většinu včelstev zimuji ve dvou nástavcích. Pouze záložní oddělky jsou zimovány v jednom nástavku s nízkým dnem. Včelstva zjara plodují většinou v horním nástavku. Pokud nějaké včelstvo ploduje dole,  provedu při jarní prohlídce záměnu nástavků.

Každoročně v druhé polovině dubna se snažím vložit do spodního nástavku doprostřed stavební rámek, který je brzy vystavěn a zakladen trubčinou, což urychluje zaplodování celého spodního nástavku.

Jako stavební rámek používám prázdný rámek. Rozhodující pro jeho vložení do včelstev je přínos nektaru z třešní či pampelišek. Každý rok je vývoj vegetace jiný, někdy kvetou první třešně, někdy pampelišky, někdy kvete vše i s řepkou najednou. Letos je vzhledem k opožděnějšímu vývoji vegetace na vložení stavebního rámku i vzhledem k horšímu počasí nejméně týden čas.

Někteří včelaři doporučují s prvním přínosem nektaru, když mají včelstva ve spodním nástavku "nastříkáno" , prohodit nástavky. Tento zootecnický zákrok se mi neosvědčil, chomáč včel s plodovým tělesem tvaru koule se tím přeřízne na dvě polokoule a spodní část nemá kam růst. Některá včelstva to řešila stavbou divočiny v podmetu, což není pro další rozšiřování o třetí nástavek vhodné.

 

Zpět