Vytáčení lesního medu, připrava včelstev na zimu i na další sezonu

26.07.2012 19:58

Na konci července je třeba vytočit poslední med a pomalu připravovat včelstva na další sezonu.

Včelstvům v této době odebírám vrchní nástavek a mřížku. Zároveň se snažím uspořádat dvounástavkové plodiště vyřazením nevhodných plástů jako jsou stavební rámky a nezakladené mezistěny. Včelstva tedy ponechávám pro zimování ve dvou nástavcích.

U slabších včelstev a u většiny včelstev s dvouletou matkou se snažím provét výměny matek přidáním oddělku. Rozhodně doporučuji před přidáním oddělku starou matku odstranit a spojovat včelstva v této době přes lehce proděravěný novinový papír.

Zde je nutno připomenout, že po vytočení medu mají včelstva pouze nepatrné množství zásob a je třeba je ihned přikrmit. Čekat s přikrmováním až na konec srpna či září doporučuji všem, kteří příští rok nechtějí mít ze svých včelstev žádný užitek. Z celkové dávky 16-17 kg cukru na včelstvo dávám polovinu hned po sejmutí medníku a druhou polovinu na konci srpna. Pokud mají včelstva nějaké zásoby v plodišti, dávku cukru o to snižuji. Ani letošní rok není vyjímkou v tom, že včelstva nemají v plodišti téměř žádné zásoby a dávku cukru musím dát plnou.

Nejpozději začátkem srpna mě čeká ještě letní léčení proti varroáze aplikací Gabonu a Formidolu a u posledních několika včelstev výměna matek.

 

Zpět