O medovině

CO JE TO MEDOVINA?
  • alkoholický nápoj (11-18 % alk.)
  • vzniká kvašením medu rozpuštěného ve vodě
  • princip výroby je podobný výrobě vína nebo piva  
  • v malých dávkách má podobně jako víno příznivé účinky na lidský organismus                                 
SUROVINY  K  VÝROBĚ MEDOVINY
  • med
  • voda - na 70 l vody doporučuji 40 kg medu
  • kvasinky
  • živná sůl
  • koření                                                      

Kvasinky

  • vinné hlubokoprokvášející
  • Saccharomyces cerevisiae (Ascomycetes)
  • jsou „motorem“ kvašení    (počet 100-200 mld./l)
  • přeměňují cukry obsažené v medu na alkohol
  • C6H12O6   =>  2C2H5OH + 2CO2

Živná sůl

  • živiny nutné pro množení kvasinek (N a P)
  • nejvhodnější je hydrogenfosforečnan amonný:  (NH4)2HPO4
  • dávka 20 – 30 g  na 100 litrů roztoku        

 Koření

  • dle chuti a potřeby
  • chmel
  • skořice
  • hřebíček
  • zázvor,…
  • možno i bez koření                                  
POSTUP  VÝROBY MEDOVINY
  • rozkvašení kvasinek 3 dny předem
  • vaření roztoku medu  1-2 hodiny
  • sbírání pěny
  • přidání koření
  • zchlazení na zákvasnou teplotu
  • kvašení a zrání medoviny                     

Hlavní kvašení

  • po uvaření  a vychladnutí roztoku přidáme rozkvašené kvasinky a živnou sůl
  • demižon naplníme max. do 4/5 objemu
  • uzavřeme kvasnou zátkou
  • ponecháme  kvasit asi 2 měsíce při teplotě kolem 20 °C 

                         Čtrnáctý den kvašení medoviny připravené na včelařském kurzu 7. 2. 2017        

 

Dokvašování a zrání medoviny

  • 1.stáčení – oddělení roztoku od kalů
  • nádoby se naplní až po hrdlo
  • ve sklepu při teplotě 10 – 12 °C
  • 2. stáčení:  2-3 měsíce po prvním stáčení
  • zrání probíhá 6 měsíců až několik let do úplného vyčeření medoviny - medovina dostane „ jiskru“ - vyčeří se
  • po ukončení dokvašování se medovina stáčí do lahví                                                                

Výhody takto vyrobené medoviny

  • 100 %  alkoholu pochází z medu
  • čisté pití - žádná konzervace sírou
  • seberealizace
  • vhodná např. jako dárek k svátku

PODÁVÁNÍ  MEDOVINY
  • podobně jako bílé víno
  • nejvhodnější teplota pro podávání je kolem 10 °C
  • v zimním období je velmi oblíbená  i horká medovina - obdoba svařeného vína