Včelaření a myslivost

11.02.2019 16:07

Včelaření a myslivost jsou obory, které mají mnoho společného. Na prvním místě jsou to činnosti, kterým se oddáváme v přírodě. Hodně mých kolegů včelařů se věnuje myslivosti nebo chcete-li hodně kolegů myslivců se zároveň věnuje včelaření. Má to spoustu výhod, obory do sebe pěkně zapadají. Když jdete přikrmovat zvěř, můžete zároveň zkontrolovat i stanoviště včelstev. Po celodenní práci ve včelách je večer příjemné sednout si na posed, pozorovat dění v lese a zároveň třeba plánovat další včelařské zákroky. Naše produkty, jimiž je med a zvěřina, spadají pod kontrolu Státní veterinární správy. Kde jinde tyto dvě komodity získat ve vyšší kvalitě, než přímo z lesa.

Zajímavé je, že všichni klíčoví členové našeho včelařského kurzu se také zároveň věnují myslivosti: https://vcelarskykurz.webnode.com/jiz-vcelarim/

Další společnou věcí je to, že se ani do včelaření ani do myslivosti dnes příliš mladých lidí nehrne. Na jedné straně je to pro nás výhoda, nemáme velkou konkurenci. Na druhou stranu je třeba začít si uvědomovat, zda budeme mít následovníky. Věc je velmi složitá, je doba, kdy mají mladí lidé v mobilu v podstatě celý svět. Další věc, o které se vůbec nechci rozepisovat, je současný tlak na zemědělství jako takové. Konkurenceschopnost tohoto odvětví je v dnešní době velký problém.

Zde bych se jen přimluvil u všech myslivců, včelařů i veřejnosti - nemysleme pouze na sebe. Věnujme svůj čas mladé generaci, pokud to jen trochu jde, je v ní obrovský potenciál.

 

Zpět