Proč med přímo od včelaře?

 

Med z tržní sítě:

  • nejasný původ

  • netradiční chuť

  • může být naředěn škrobovým sirupem

  • je dlouho tekutý díky přehřátí vysokou teplotou a také kvůli odfiltrování pylových zrn

  • přehřívání a odfiltrování pylu znamená odstranění biologicky aktivních látek

  • ekologická zátěž - doprava na dlouhé vzdálenosti

  • může obsahovat rezidua antibiotik a spory moru včelího plodu 

  • podle předpisů se prodává v obchodech pod názvem med        

 

Med přímo od včelaře:

  • zaručeně bez reziduí antibiotik

  • není smíchaný se škrobovým sirupem

  • nejsou z něj odfiltrovávána pylová zrna - je vhodný pro pylové alergiky

  • i ve světě je velice žádaný díky vysoké kvalitě

  • nejvyšší kvalitu vykazují medy nakupované přímo od chovatele včel  

  • koupí medu v blízkosti vašeho bydliště snižujete ekologickou zátěž životního prostředí

  • pokud med rychle krystalizuje, je to známka pravosti a kvality: "nesuď medu podle vzhledu"      

 

Zajímavé informace týkající se kvality medu jsou k přečtení v článku na stránkách  Státní veterinární správy.