Listopad 2018

22.11.2018 20:25
  • Začátkem listopadu jsem provedl první fumigaci. Druhý den po fumigaci se snažím vyhodnotit spad roztočů u každého včelstva. Mezi včelstvy se vyskytují velké individuální rozdíly. Zajímavé je, že letos u 1-2 včelstev na stanovišti je až 4x více roztočů, než je průměr stanoviště. Včelstva s vyšším spadem po první fumigaci se snažím řádně zaznamenat a v případě vyššího spadu i po druhém ošetření u nich potom udělat ještě o jedno ošetření navíc než jsou tři běžná, daná metodikou. 
  • Výhled předpovědi počasí na třetí dekádu listopadu slibuje teploty kolem nuly. Pokud teplota nevystoupí na 5-7 oC, budu muset ošetřit včelstva místo druhé fumigace aerosolem s acetonem. 
  • Dokončil jsem zužování česen včetně vložení mřížek proti myšicím a rejskům. V některých letech jsou myšice tak šikovné, že se dokážou do úlu česnem i prokousat. Letos i díky dostatečné úrodě žaludů jejich tlak na včelstva neočekávám.
  • Listopad je měsíc včelařské evidence, kterou vypracovávám pro naši základní organizaci.
  • Delší podzimní večery se hodí nejen pro přípravu medu na prodej, ale i pro kontrolu kvality medoviny uvařené v loňském roce.
  • Letos jsem nemile překvapen vašimi negativními zkušenostmi s některými medomety prodávanými v současné době na českém trhu. Když k tomu slyším, jaké martýrium zažíváte při reklamaci s dodavateli, vůbec se mi nechce uvěřit, že se píše rok 2018. Všem, kteří budete kupovat medomet proto doporučuji řádně zvážit, jakou značku a jakého dodavatele zvolíte. 
Zpět