O medu

Med je produktem chovu včel.

Z čeho med vzniká?
  • Včely sbírají nektar z květů nebo medovici z různých částí rostlin.  

  • Tyto rostlinné šťávy obohacují včely látkami ze svého těla, ve svém těle je mění.

  • Poslední fází je uskladnění a zrání medu v plástech.                                 

 
Získávání medu od včel
  • vyjmutí medných plástů z úlu, ometení včel

  • odvíčkování

  • vytáčení pomocí medometu

  • zachycení medu do nádoby přes síto

  • čeření medu - odejdou vzduchové bublinky a na porvchu se usadí zbytky vosku

  • filtraci medu přes uhelonová síta neuznávám a nepoužívám

  • plnění do sklenic      

    

   

   

                  

 
 
Jaký med známe?
 
Květový med
  • je směsí nektaru různých rostlin (ovocné stromy, řepka, pampelišky,...)

  • na obrázku je květ řepky olejky a v něm kapička nektaru

  • má většinou světlejší barvu

  • bývá nedoceněný díky rychlejší krystalizaci

  • obsahuje více pylových zrn než med medovicový

  • vhodný pro rekonvalescenty, sportovce, pylové alergiky  

               

 
Medovicový med
  • označovaný často jako lesní (jsou ale také lesní medy květové)

  • pochází z medovice lesních stromů, která vzniká sáním hmyzu z řádu stejnokřídlí

  • na obrázku jsou vidět listy lípy pokryté lesklou vrstvou medovice

  • má zpravidla tmavší barvu díky rostlinným barvivům obsaženým v míze dřevin

  • obsahuje větší množství aromatických a minerálních látek

  • vyhledáván lidmi s onemocněními dýchacích cest či ledvin                                           

 
 
Smíšený med
  • směs nektarového a medovicového medu v různém poměru                                             

 
 
Složení medu
  • 65-75 % jednoduchých cukrů - glukóza a fruktóza

  • 1-15 % složených cukrů - sacharóza, dextriny

  • 15-20 % vody

  • 1 % minerálních  látek - draslík, vápník, hořčík, železo, měď, kobalt , zinek, jód, fluor  

  • vitamíny, aminokyseliny, bílkoviny, enzymy, rostlinná barviva, silice, flavonoidy                                       


Význam medu pro člověka
  • med je okamžitým zdrojem energie  

  • oproti řepnému cukru nezatěžuje játra

  • vitamíny, minerální látky a enzymy  v medu mají v metabolismu člověka funkci „zapalovacích svíček“

  • med posiluje imunitní systém

  • med příznivě ovlivňuje zažívání 

  • vynikající účinek po natření špatně se hojících ran nebo bradavic

  • med je vhodný pro děti od jednoho roku              

 
Krystalizace medu
  • kvalitní med vždy zkrystalizuje

  • krystalizace je známka pravosti a kvality

  • květový med zpravidla krystalizuje dříve než medovicový díky vyššímu obsahu glukózy

  • fruktóza a dextriny v medovicových medech zpomalují krystalizaci                 

 
Pastový med (pastovaný, krémový)
  • upravený květový med

  • trvalá krémová konzistence

  • vzniká opakovaným mícháním medu, který začíná krystalizovat

  • míchání zmenšuje velikost krystalů

  • velmi jemná chuť díky jemným krystalům

  • výborně se odebírá a maže na chléb    

  • vysoká kvalita – není jej nutno rozehřívat


Jak med uskladňovat?
  • v uzavřených nádobách (sklo, keramika,..)

  • v temnu

  • při pokojové teplotě (pastový med a med skladovaný delší dobu skladujeme při nižších teplotách)

  • relativní vlhkost kolem 60 %

     Dobře uskladněný med si kvalitu udrží 3-4 roky.        
 

Rozehřívání medu
  • Zkrystalizovaný med je možné zahřívat v otevřené sklenici ponořené do vodní lázně tak, aby teplota medu nepřesáhla 45°C.

  • Při přehřátí medu se ničí některé hodnotné látky.

  • Slazení teplých nápojů medem je možné, nápoj se po požití relativně rychle ochladí a tělo hodnotné látky využije.

  • Rozehřívání v mikrovlnné troubě se nedoporučuje, dochází ke kvalitativním změnám v medu obsažených látek.                                          

 

Další informace, které mě o medu mile překvapily je možné získat na Wikipedii .