O medu

Med je produktem chovu včel

Z čeho med vzniká?
  • včely sbírají nektar z květů nebo medovici z různých částí rostlin  
  • tyto rostlinné šťávy obohacují včely látkami ze svého těla, ve svém těle je mění
  • poslední fází je uskladnění a  zrání medu v plástech                                          
Získávání medu od včel
  • vyjmutí medných plástů z úlu, ometení včel
  • odvíčkování
  • vytáčení pomocí medometu
  • zachycení medu do nádoby přes síto
  • čeření medu - odejdou vzduchové bublinky a na porvchu se usadí zbytky vosku
  • filtraci medu přes uhelonová síta neuznávám a nepoužívám
  • plnění do sklenic                                    
Jaký med známe?
  • Květový
  • Medovicový
  • Smíšený                                                   
Květový med
  • je směsí nektaru různých rostlin (ovocné stromy, řepka, pampelišky,...)
  • má většinou světlejší barvu
  • bývá nedoceněný díky rychlejší krystalizaci
  • obsahuje více pylových zrn než med medovicový
  • vhodný pro děti, rekonvalescenty, sportovce, pylové alergiky,…                  
Medovicový med
  • označovaný často jako lesní (jsou ale také lesní medy květové)
  • pochází z medovice lesních stromů, která vzniká sáním hmyzu z řádu stejnokřídlí
  • má zpravidla tmavší barvu díky rostlinným barvivům obsaženým v míze dřevin
  • obsahuje větší množství aromatických a minerálních látek
  • vhodný pro lidi s onemocněním dýchacích cest či ledvin                                             
Smíšený med
  • směs nektarového a medovicového medu v různém poměru                                             

Složení medu
  • 65-75 % jednoduchých cukrů - glukóza a fruktóza
  • 1-15 % složených cukrů - sacharóza, dextriny
  • 15-20 % vody
  • 1 % minerálních  látek - draslík, vápník, hořčík, železo, měď, kobalt , zinek, jód, fluor  
  • vitamíny, aminokyseliny, bílkoviny, enzymy, rostlinná barviva, silice, flavonoidy                                       


Význam medu pro člověka
  • med je okamžitým zdrojem energie  
  • oproti řepnému cukru nezatěžuje játra
  • vitamíny, minerální látky a enzymy  v medu mají v metabolismu člověka funkci „zapalovacích svíček“
  • med posiluje imunitní systém
  • med příznivě ovlivňuje zažívání 
  • vynikající účinek po natření špatně se hojících ran nebo bradavic              
Krystalizace medu
  • kvalitní med vždy zkrystalizuje
  • krystalizace je známka pravosti a kvality
  • květový med zpravidla krystalizuje dříve než medovicový díky vyššímu obsahu glukózy
  • fruktóza a dextriny v medovicových medech zpomalují krystalizaci                 
Pastový med (pastovaný, krémový)
  • upravený květový med
  • trvalá krémová konzistence
  • vzniká opakovaným mícháním medu, který začíná krystalizovat
  • míchání zmenšuje velikost krystalů
  • velmi jemná chuť díky jemným krystalům
  • výborně se odebírá a maže na chléb    
  • vysoká kvalita – není jej nutno rozehřívat

Jak med uskladňovat?
  • v uzavřených nádobách (sklo, keramika,..)
  • v temnu
  • při pokojové teplotě (pastový med a med skladovaný delší dobu skladujeme při nižších teplotách)
  • relativní vlhkost kolem 60 %

     Dobře uskladněný med si kvalitu udrží 3-4 roky.        
 

Rozehřívání medu
  • Zkrystalizovaný med je možné zahřívat v otevřené sklenici ponořené do vodní lázně tak, aby teplota medu nepřesáhla 45 °C
  • Při přehřátí medu se ničí některé hodnotné látky
  • Slazení teplých nápojů medem je možné, nápoj se po požití relativně rychle ochladí a tělo hodnotné látky využije
  • Na rozehřívání v mikrovlnné troubě zapomeňte, po několika sekundách klesá obsah enzymů v medu na minimum                                             

 

Další informace, které mě o medu mile překvapily je možné získat na Wikipedii .

Jak dobývají med medvědi, můžete zhlédnout v krátkém videu na Youtube.                                                                       

           

                                                                                  P.B. 2017