Proč med přímo od včelaře?

Med z tržní sítě bývá často nekvalitní:

  • nejasný původ
  • netradiční chuť
  • může být naředěn škrobovým sirupem
  • je dlouho tekutý díky přehřátí vysokou teplotou a také kvůli odfiltrování pylových zrn
  • přehřívání a odfiltrování pylu znamená odstranění biologicky aktivních látek
  • ekologická zátěž - doprava  na dlouhé vzdálenosti
  • může obsahovat rezidua antibiotik a spory moru včelího plodu 
  • podle předpisů se tohle prodává v obchodech pod názvem med        

Med přímo od včelaře je jiná kategorie kvality:

  • zaručeně bez reziduí antibiotik
  • není smíchaný se škrobovým sirupem
  • nejsou z něj odfiltrovávána pylová zrna - je vhodný pro pylové alergiky
  • i ve světě je velice žádaný díky vysoké kvalitě
  • nejvyšší kvalitu vykazují medy nakupované přímo od chovatele včel  
  • koupí medu v blízkosti vašeho bydliště snižujete ekologickou zátěž životního prostředí
  • pokud med rychle krystalizuje, je to známka pravosti a kvality: "nesuď medu podle vzhledu"      

Zajímavé informace týkající se kvality medu jsou k přečtení v článku na stránkách  Státní veterinární správy.