Říjen 2018

21.10.2018 11:38
  • V říjnu začíná podzimní léčení včelstev. S ohledem na letošní teplý podzim se stavíme s některými okolními včelaři spíše k názoru s první fumigací začít až na konci října či na začátku listopadu. Zvláště včelstva s mladými matkami ještě intenzivně plodují a fumigace jak známo nepůsobí na roztoče uvnitř zavíčkovaných plodových buněk. 
  • Na polích tady v Plzeňském kraji je jen pouhým pohledem patrný nedostatek vláhy. Na některých místech špatně vzešla nebo vůbec nevzešla ozimá řepka. V některých lokalitách si tedy mohou již teď včelaři řepku jako snůškový zdroj pro příští rok bohužel vyškrtnout.
  • Říjen je měsíc s největším odbytem medu, kdy je třeba jej mít připraven v dostatečném množství k okamžitému odběru zákazníky, takže poměrně dost času zabere jeho příprava do prodejních balení.
  • Jako ochranu vytříděných žemlových souší před zavíječem voskovým jsem letos po vytočení posledního medu využil včely samotné. Nástavky s vytříděnými soušemi jsem naskládal na včelstva do komínů po třech až čtyřech nástavcích. Mezi včelstvem běžně zimovaným ve dvou nástavcích a naskládanými nástavky souší jsem ponechal otevřený krmný otvor ve stropním víku. Včely souše snadno uchovaly před zavíječem do této doby, kdy nástavky sundavám a dávám do místnosti, která se z medárny a skladu medu pomalu mění ve sklad souší. Teď již díky nízkým teplotám souše vydrží bez napadení zavíječem do jara. V období krmení včelstev jednoduše nástavky přendám na včelstva, která zrovna na stanovišti nekrmím. Nástavky musí být dokonale uzavřené, aby nedocházelo k loupeži. V letech s výskytem melecitózního medu tento způsob uchování plástů nepoužívám, aby si takový med, na kterém včely špatně  zimují, nazanesly do plodiště.

 

Zpět