O medu
Med je produktem chovu včel.
Z čeho med vzniká?
-
Včely sbírají nektar z květů nebo medovici z různých částí rostlin.
-
Tyto rostlinné šťávy obohacují včely látkami ze svého těla, ve svém těle je mění.
-
Poslední fází je uskladnění a zrání medu v plástech.
Získávání medu od včel
-
vyjmutí medných plástů z úlu, ometení včel
-
odvíčkování
-
vytáčení pomocí medometu
-
zachycení medu do nádoby přes síto
-
čeření medu - odejdou vzduchové bublinky a na porvchu se usadí zbytky vosku
-
filtraci medu přes uhelonová síta neuznávám a nepoužívám
-
plnění do sklenic
Jaký med známe?
-
Ještě nedávno bylo třeba označovat medy v tržní síti jako květové nebo medovicové.
-
V praxi si ve většině případů zájmový včelař vystačí s rozdělením medů na med světlý a tmavý.
-
Aktuální situace z pohledu prodeje medu ze dvora je uvedena na těchto odkazech:
Květový med
-
je směsí nektaru různých rostlin (ovocné stromy, řepka, pampelišky,...)
-
na obrázku je květ řepky olejky a v něm kapička nektaru
-
má většinou světlejší barvu
-
bývá nedoceněný díky rychlejší krystalizaci
-
obsahuje více pylových zrn než med medovicový
-
vhodný pro rekonvalescenty, sportovce, pylové alergiky
Medovicový med
-
označovaný často jako lesní (jsou ale také lesní medy květové)
-
pochází z medovice lesních stromů, která vzniká sáním hmyzu z řádu stejnokřídlí
-
na obrázku jsou vidět listy lípy pokryté lesklou vrstvou medovice
-
má zpravidla tmavší barvu díky rostlinným barvivům obsaženým v míze dřevin
-
obsahuje větší množství aromatických a minerálních látek
-
vyhledáván lidmi s onemocněními dýchacích cest či ledvin
Smíšený med
- směs nektarového a medovicového medu v různém poměru
Složení medu
-
65-75 % jednoduchých cukrů - glukóza a fruktóza
-
1-15 % složených cukrů - sacharóza, dextriny
-
15-20 % vody
-
1 % minerálních látek - draslík, vápník, hořčík, železo, měď, kobalt , zinek, jód, fluor
-
vitamíny, aminokyseliny, bílkoviny, enzymy, rostlinná barviva, silice, flavonoidy
Význam medu pro člověka
-
med je okamžitým zdrojem energie
-
oproti řepnému cukru nezatěžuje játra
-
vitamíny, minerální látky a enzymy v medu mají v metabolismu člověka funkci „zapalovacích svíček“
-
med posiluje imunitní systém
-
med příznivě ovlivňuje zažívání
-
vynikající účinek po natření špatně se hojících ran nebo bradavic
-
med je vhodný pro děti od jednoho roku
Krystalizace medu
-
kvalitní med vždy zkrystalizuje
-
krystalizace je známka pravosti a kvality
-
květový med zpravidla krystalizuje dříve než medovicový díky vyššímu obsahu glukózy
-
fruktóza a dextriny v medovicových medech zpomalují krystalizaci
Pastový med (pastovaný, krémový)
-
upravený květový med
-
trvalá krémová konzistence
-
vzniká opakovaným mícháním medu, který začíná krystalizovat
-
míchání zmenšuje velikost krystalů
-
velmi jemná chuť díky jemným krystalům
-
výborně se odebírá a maže na chléb
-
vysoká kvalita – není jej nutno rozehřívat
Jak med uskladňovat?
-
v uzavřených nádobách (sklo, keramika,..)
-
v temnu
-
při pokojové teplotě (pastový med a med skladovaný delší dobu skladujeme při nižších teplotách)
-
relativní vlhkost kolem 60 %
Dobře uskladněný med si kvalitu udrží 3-4 roky.
Rozehřívání medu
-
Zkrystalizovaný med je možné zahřívat v otevřené sklenici ponořené do vodní lázně tak, aby teplota medu nepřesáhla 45°C.
-
Při přehřátí medu se ničí některé hodnotné látky.
-
Slazení teplých nápojů medem je možné, nápoj se po požití relativně rychle ochladí a tělo hodnotné látky využije.
-
Rozehřívání v mikrovlnné troubě se nedoporučuje, dochází ke kvalitativním změnám v medu obsažených látek.
Další informace, které mě o medu mile překvapily je možné získat na Wikipedii .