Květen 2018

21.05.2018 10:11

Květen je nejkrásnější měsíc včelařského roku a pro ten letošní to platí obzvlášť. Podobně jako letošní duben je ve znamení počasí, které včelám velmi svědčí. Srážek za květen u nás spadlo velmi málo. Na radaru pozoruji, že prší všude jinde a severní Plzeňsko zůstává hodně pozadu. Množtví srážek za květen v Kaznějově odhaduji maximálně na 10 mm. Pranostika, že v máji nesmí pastýřovi oschnout hůl není bohužel naplněna. Pro polní plodiny nic příjemného. V mednících mají včely něco nanošeno, tak věřím, že velké sucho zdroje nektaru nezastaví, abychom začátkem června mohli vytáčet první med.

Nádherně kvetou kaštany - jírovec maďal a jírovec pleťový, z nichž včely přinášejí pyl červené barvy. Za zmínku stojí i od poloviny května silně kvetoucí akáty, jejichž nektar bude letos u nás součástí první květové snůšky.

Poslední dekádu května a začátek června věnuji chovu matek a tvorbě oddělků. Včelstva mají hodně zaplodováno, takže vybrat pár plástů se zavíčkovaným a právě vybíhajícím plodem není letos problém. I když jsou některá včelstva v opravdu velké síle, rojení jsem na svých stanovištích nepozoroval. Letošní rok rozhodně rojový nebude.

 

Zpět